BARNEVENNLIG ROBÅT

Hvilke barn vil vel ikke ut i robåt om anledningen byr seg? Å være med i robåt eller ro alene som barn skaper fort minner som aldri glemmes. «Jeg husker jeg var med bestefar i robåten og fisket masse abbor!» «Og jeg husker mormor alltid spurte om vi ville ut å fiske – også stekte hun fisken til oss i en sort panne med masse smør i!» 

Heldigvis har slike opplevelser ikke gått av moten. Men med økt fokus på barnas sikkerhet er det likevel ikke bare å ta dem med i en hvilken som helst robåt. Så hva bør vi egentlig kreve av en barnevennlig robåt? 

En barnevennlig robåt bør være lettrodd

Selvsagt kommer det an på alder og krefter, men å ro en båt selv eller i sammen med noen, er en sterk opplevelse for barn. En robåt som ikke vingler for mye under roing, men holder stødig kurs og glir lett gjennom vannet gjør det ikke bare lettere å ro, den skaper også bedre opplevelser. Når roingen blir naturlig og rytmisk er det lettere å ta inn lyden fra åretak og bølger, måkeskrik og fiskevak, være og vind. 

Robåt for barn bør vanskelig kunne kantre

Det beste er en kantresikker robåt som også har gode flyteegenskaper om uhellet skulle være ute. Hvis det skulle blåse kraftig opp, eller man blir altfor uvøren i båten og den kantrer, vil robåten da kunne holde seg flytende?  Det bør den selvsagt. Da kan man klamre seg til den. Selv om barna har på seg flytevester er det av stor betydning at båten ikke synker om den skulle bli full av vann. 

En barnevennlig robåt bør være trygg å fiske fra

De fleste robåter er nok det, men da snakker vi om ungdom og voksne som har vært i robåt før. Og selv for voksne går det jo galt av og til. Blir det napp på flere snører samtidig på samme side av båten, kan det lett skje noe dramatisk. En barnevennlig robåt bør derfor ha en tung kjøl. En slik båt vil også være trygg å bade fra, bare man tenker litt på fordeling av vekta.

Ro, fiske, bade og gå i land og kose seg

Det er ikke så mye annet som kommer opp mot slike opplevelser! Det er nok både barn og foreldre hjertelig enige om, og kanskje ikke minst besteforeldre. Ta barna med og lær dem opp. Og for all del sjekk at svømmeferdighetene og redningsvestene er på plass før barna ror en tur alene. 

Da skapes ferdigheter og minner som blir til nytte og glede resten av livet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *